13.7.13

Zápal

Gary Hamel 
Inovácie a vôľa ku zmenám sú výsledkom zápalu. Na tom nezáležalo so svete znalostnej ekonomiky, ale veľmi na tom záleží v ekonomike kreatívnej. Problém nie je v nedostatku znalostí, ale v nedostatku nadšenia. 




Hierarchia ľudských schopností v práci
- Zápal
- Kreativita
- Iniciatíva
- Kvalifikácia
- Usilovnosť
- Poslušnosť 

Odlišnosť
Aby ste boli najziskovejší, nemusíte byť najväčší, ale musíte byť najviac odlišní. Čím väčší je náš podiel na odlišnosti, tým väčší je podiel na ziskoch vo vašom odvetví.

Hodnota pre zákazníkov
Vo svete, kde zákazníci ráno vstávajú s otázkou, čo je nové, čo je iné, čo je úžasné, záleží úspech firmy na jej schopnostiach otvoriť zamestnancom priestor pre ich iniciatívu, predstavivosť a nadšenie. K tomu môže dôjsť iba vtedy, pokiaľ budú títo ľudia srdcom a dušou angažovaní v tom, čo robia, vo svojej firme i v jej poslaní. Firmy musia prichádzať s prielomovými produktmi a to vyžaduje zamestnancov aktívnych, vynaliezavých a zapálených.

Na čom dnes záleží, je relatívny podiel na hodnote vnímanej zákazníkmi a nákladmi, ktoré sú spojené s produkciou tejto hodnoty.

Na čom dnes záleží, je rýchlosť, s akou firma dokáže porozumieť potrebám zákazníkov a vytvárať nové znalosti, ktoré pomôžu vytvoriť novú hodnotu pre zákazníkov.

Znalosti
Vo svete komodizovaných znalostí putujú zisky k tým firmám, ktoré dokážu vytvoriť neštandardné znalosti. V každom odvetvi existujú komodizované znalosti, tie nekomodizované sa nimi za chvíľu stanú. So znalostnou ekonomikou sa musíme rozlúčiť a privítať kreatívnu ekonomiku.

Kreativita
V dnešnej kreatívnej ekonomike sú to schopnosti v hornej časti pyramídy, ktoré vytvárajú najväčšiu hodnotu. Smelosť, predstavivosť, nadšenie, to sú tie rozhodujúce premene konkurenčného odlíšenia. Tieto schopnosti sú druhom talentu, nemôžu byť nariadené. Namiesto toho, aby sme sa starali, ako prinútime zamestnancom slúžiť firme, musíme sa zamerať na to, ako vybudovať organizáciu hodnú mimoriadneho talentu, ktorý by zamestnanci vložili do svojej práce. Ľudské schopnosti, na ktorých v kreatívnej ekonomike záleží najviac, sa zároveň najhoršie riadia. Musíme prestať talent riadiť a namiesto toho musíme začať dávať ľuďom priestor.

Pracovné prostredie
Dnes je najdôležitejšou úlohou manažérov vytvoriť pracovné prostredie, ktoré bude inšpirovať výnimočné pracovné výkony a zaslúži si príval iniciatívy, predstavivosti a zápalu .

Zápal.článok 

Literatúra 
Gary Hamel, Na čom dnes záleží, Peoplecomm, 2013 

Peknú slnečnú nedeľu vám praje

Marta Krajčíová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára