7.7.13

Inovácie

Apple
Apple má zabudovanú inováciu vo svojej DNA, hlbšie ako akákoľvek iná firma. Trhová hodnota Applu je 361 miliárd dolárov, čím je firma najcennejšou firmou na svete. Apple dosahuje mimoriadne, až nepredstaviteľné výkony. Apple patrí k najvýznamnejším firmám sveta.

Súbor ideálov firmy Apple 
1. Buďte zapálení
Veľký úspech je produktom veľkého zápalu. Vzniká z neúnavného a vynaliezavého napĺňania vznešených ideálov. Pre Apple je týmto ideálom krása.
2. Musíte viesť, nie nasledovať
Väčšina ľudí v Applu nemá rada preberanie nápadov od iných. To, čo ich ráno ženie z postele je šanca objaviť neobjavené.
3. Prekvapte
Apple ako firma sa zdá byť úplne zameraná na to, aby prekonávala očakávania, aby vylúdila malé radostné povzdychy a aby zákazníci mali nadšený zážitok.
4. Buďte nerozumní
Ozajstní velikáni nepoznajú kompromis, neuchyľujú sa k ústupkom. Apple dokazuje, že si nemusí vyberať medzi vysokou hodnotou a nízkymi nákladmi. Nielenže je jednou z najinovatívnejších firiem sveta, ale je aj jednou z najvýkonnejších firiem.
5. Inovujte neustále a vo všetkom
V Appli nie je inovácia stratégiou, alebo oddelením, je to základná prísada vo všetkom, čo firma robí. Inovácia v produktoch, službách, obchodnom modeli je jedinou stratégiou pre vytváranie dlhodobej hodnoty.
6. Vypilujte detaily
Apple je právom oslavovaný pre svoj zmysel pre estetiku. Všetky vypilované detaily tvoria spolu výnimočné produkty. Cieľom Applu je vytvárať produkty, ktoré fungujú intuitívne, hladko a spoľahlivo a to je možné iba vtedy, keď sú všetky detaily vypilované.
7. Premýšľajte ako inžinier, preciťujte ako umelec
V Appli pracuje mnoho ľudí, ktorých mozgová kôra obsahuje ľavú aj pravú hemisféru a tak chápu, že ich zákazníci sú na tom podobne. Vedenie Applu vie, že niečo krásne, elegantné a neočakávané môže u zákazníkov vyvolať inštinktívne reakcie. Apple je najúspešnejšia firma v histórii. 

Zásada Apple-realita firiem
1. Buďte zapálení.
    Buďte racionálni.
2. Musíte viesť, nie nasledovať.
    Buďte opatrní.
3. Prekvapte.
    Vyhovujte.
4. Buďte nerozumní.
    Buďte rozumní.
5. Inovujte neustále a vo všetkom.
    Inovujte v prípade potreby.
6. Vypilujte detaily.
    Urobte to uspokojivo.
7. Premýšľajte ako inžinier, preciťujte ako umelec.
    Premýšľajte ako inžinier, preciťujte ako účtovník. 

Gary Hamel
Jedinečný úspech Applu je výsledkom jej jedinečných hodnôt, ktoré uľahčujú inováciu a sú zamerané na zákazníka. Apple je nesporným dôkazom toho, že dnes záleží na inovácii.

Inovácie.článok 

Literatúra 
Gary Hamel, Na čom dnes záleží, Peoplecomm, 2013 

Pekný začiatok týždňa vám praje

Marta Krajčíová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára