8.8.13

Vzdelanie

Jan Amos Komenský 
Ak sa má stať človek človekom, musí sa vzdelávať. 







Nevzdelaný manažér 
Čítali ste už nejaký článok na internete v ktorom sa manažér chváli, aký je nevzdelaný? Ja som ich čítala niekoľko. Asi je teraz taká móda, najmä v slobodných firmách, čo ma dosť mrzí. Nemôžem si pomôcť, ale mám obrovskú nedôveru v manažment, ktorý sa vychvaľuje, že nemá žiadne vzdelanie, že to ani nepokladá za dôležité, že nevie nič robiť a pritom úspešne riadi firmu. Áno, aj tak sa dá riadiť firma. Moja skúsenosť mi hovorí, že nevzdelaní manažéri majú zo svojho nevzdelania dosť veľký komplex a preto veľa čítajú a svoju nevzdelanosť vyvažujú pracovitosťou. Chváliť sa v dnešnom svete, aký som nevzdelaný, nepokladám za správne. 

Nevzdelaný manažér nemá so slobodou nič spoločné. Aj keď Gary Hamel zaradil v pyramíde ľudských schopností v práci kvalifikáciu do 20. storočia, to neznamená, že  sa v 21. storočí nebudeme vzdelávať. Znamená to, že poslušnosť, usilovnosť a kvalifikáciu rozšírime o iniciatívu, nadšenie a zápal. 

Titul 
Pokiaľ máte deti, ktoré ukončili vysokú školu a boli ste na promócii, iste ste sa tešili z tejto udalosti. Deti nám s hrdosťou ukazujú diplom s titulom a právom očakávajú, že oceníme ich usilovnosť, presedené hodiny nad skriptami, náročné chvíle pred ťažkými skúškami a prekonávanie prekážok. Získaný titul znamená, že človek zvládol istú úroveň náročnosti, abstraktného myslenia a záťaže, že je usilovný a vytrvalý, že ho zaujíma istá oblasť, že na sebe pracuje, že dosiahol ocenenie od ľudí, ktorý mu titul udelili. Nemať titul môže znamenať opak toho, čo som práve napísala. V slobodných firmách je moderné nepoužívať titul, oslovovať sa menom, prípadne si tykať. Osobne nemám problém uznávať tituly vzdelaných ľudí, oslovovať ich pán/pani s priezviskom, vykať im a pritom mať pocit slobody. Vy áno? 

Vzdelanie 
Vzdelanie je vysoká hodnota, vedel to už Jan Amos Komenský, učiteľ národov. Vedeli to už naši starí rodičia, keď za ťažko zarobené peniaze posielali naše mamy a otcov študovať do Viedne, Brna, či Prahy. Vedeli to aj naši rodičia, ktorí nás posielali študovať do Bratislavy, Prahy, Košíc. Vedeli sme to aj my, ktorí sme posielali študovať naše deti do Ameriky, Dánska, Švédska, Anglicka. Dúfam, že to budú vedieť ešte aj naše deti a pošlú našich vnukov tam, kde dosiahnu najlepšie vzdelanie. Vedel to aj Baťa a jemu podobní manažéri, ktorí do vzdelania manažérov a zamestnancov investovali nemalé prostriedky. Vedia to všetci vzdelaní ľudia, iba nevzdelanci tvrdia opak. Veľmi peknú vetu vyslovil pán profesor Tošenovský na jednom seminári v Ostrave. „Vzdelaní ľudia sú základom adaptability a to je cesta k prosperite.“ 

Prosperita 
Keď sa pozrieme na štatistiky vysokoškolsky vzdelaných ľudí, zistíme že na Slovensku je to asi 20% z dospelej populácie, kým v Japonsku asi 50%. Ako sa to prejavuje v práci a bežnom živote? V Toyote nemajú problém s obrátenou pyramídou riadenia, priam po nej túžia, sú to tímoví hráči. Na ulici, na prechode, pri nastupovaní do metra, autobusu, v obchode stretnete ukáznených a ohľaduplných ľudí. V Japonsku keď si zabudnete na lavičke v parku hodinky, na druhý deň ich tam nájdete. Vychádza mi to tak, že čím sú ľudia vzdelanejší, tým sú múdrejší a aj lepší. V takej spoločnosti je tiež hodnotový systém nastavený vyššie, pracovná morálka je vyššia, spolupráca ľudí je na inej úrovni a v konečnom dôsledku to prispieva k celkovému blahu krajiny a ľudí, ktorí v nej žijú. 

Marta Krajčíová 
To, na čom dnes záleží najviac, je presne to, na čom záležalo odjakživa, na našom vzdelaní.

Vzdelanie.článok 

Pekný koniec horúceho týždňa vám praje 

Marta Krajčíová

5 komentárov:

  1. Problém vidím v tom že kladete rovnítko mezi vzdělání a VŠ titul. Po své promoci jsem pocit hrdosti necítila, jen pocit úlevy, že se na mě nebude nějaký nevzdělaný blb vytahovat, že on má před jménem mgr a já ne.Až budou české školy jakékoliv úrovně nabízet opravdu vzdělání můžemé mluvit o hodnotách na kterých lze budovat společnost.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ještě podpis mi tam chybí, takže Katka Slunečková

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem Katka za názor. Po promócii som bola aj ja unavená. Na rozdiel od Vás som však bola hrdá na to, že som dosiahla najvyššie vzdelanie a bola som povďačná rodičom za to, že ma 5 rokov podporovali. Až oveľa neskôr som si uvedomila, čo mi vzdelanie dáva do života. Systém školstva nie je ani na Slovensku ideálny, to však neznamená, že sa nemáme vzdelávať. Myslím si, že vzdelanie je jedna z hodnôt, na ktorých by sa mala budovať aj spoločnosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Souhlasím, ale stále nevidím rovnítko mezi vzděláním a Vš titulem. U nás se lidé hodnotí spíš podle písmenek kolem jména než podle toho co mají v hlavě. A na takovbych pokryteckych hodnotách opravdu společnost budovat nechci.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pokrytectvo nemám rada ani ja Katka. Je však pekné, keď prácu, ktorú robíme niekoľko rokov-myslím štúdium na vysokej škole-ukončíme. Je prirodzené, že nám udelia titul, na tom nevidím nič zlé. Ako s tým titulom naložíme, je iba na nás. Okrem toho, človeka nerobí človekom titul, ale jeho charakter. Mať tak vzdelaného a charakterného manažéra, alebo zamestnanca by nemuselo byť až tak zlé, nie? To isté platí o spoločnosti, len v širšom kontexte. Potom by tie výsledky volieb u nás, aj u vás vyzerali trošku ináč, však? Pekný večer.

    OdpovedaťOdstrániť